Direktlänk till inlägg 10 november 2008

Varför göra det ordentligt när man kan göra det halvtaskigt?

Av Kicki - 10 november 2008 13:32

Jag har tidigare skrivit om Kiruna Winter City som inte lever upp till namnet. Eftersom jag gillar att klaga på Kiruna, fortsätter jag här med lite allmänt klagande.


Scandic Hotel Ferrum har en jättefin terass på baksidan. Den är i trä, den är stor och rymlig, den har en stor fin trapp som går ner i den så kallade Ferrumparken. Den hade varit ypperlig till uteservering, åtminstone på somrarna. Den har utsikt mot Kirunavaara och parken med fontänen i direkt anslutning. Men används den då som uteservering? Nej, såklart inte. Det enda som står där är en askkopp på fot, antagligen till röksugen personal.


Ovan nämnda fontän är aldrig justerad, så strålarna sprutar aldrig jämt.


Ingen av Kirunas caféer eller restauranger har uteservering på vintern. I Kiruna Winter City, som stan kallas ibland, hade det varit ypperligt med uteservering på vintern. Tänk dig stolar med renfällar och filtar, terassvärmare på stolpar (som de har på uteserveringar söderut) och varm choklad med marshmallows. Kan det bli fel? Antagligen inte, men i Kiruna ska det inte finnas. Uteserveringar existerar knappt på somrarna. Som taxichaufför märker jag hur stor efterfrågan är på uteserveringar sommartid, och de som finns går att räkna på ena handens, öh, tumme.


Offentliga toaletter ska, om de går att ta sig in i, lukta kiss och vara allmänt äckliga. Belysningen ska gärna blinka och det toalettpapper som finns ska ligga fasttrampat på golvet.


I järnvägsparken finns ett café. ("Gör det?" frågar du.) Ja, faktiskt. Men ingen vet när de har öppet, förutom de som jobbar där, möjligtvis.


På kupoltorget står en stor klockstapel, ingen av klockorna i den går rätt, om de överhuvudtaget går.


Skräpkorgar och askkoppar vid bänkar och portar är tydligen väldigt ransonerade. Det är ju så mycket trevligare när det ligger skräp och fimpar på backen, eller hur? Och allt snus. Herregud, allt snus! Kirunabor tycker inte att snus är skräp, det ska pryda väggar, tak och hela backen.


Det borde vara undre åldersgräns på 30 år vid köp av öl och cider i glasflaskor på Systembolaget. De som är yngre än 30 år tycker tydligen att det är jätteskojigt att krossa dessa flaskor mitt i vägen, på parkeringar och utanför entréerna till Kirunas nattklubbar.


Kiruna är Sveriges hundtätaste kommun. Procentuellt sett. Det märks tydligt när ungefär en tredjedel av hundägarna aldrig bryr sig om att ta upp hundbajset. Ändå har kommunen underlättat för hundägarna genom att sätta upp rullar med bajspåsar här och där. Gratis bajspåsar! Kirunabor älskar gratisprylar, utom bajspåsar, förstås.

Sen finns det de hundägare som faktiskt plockar upp bajset i påsen och sedan slänger påsen på backen. Jag vet inte vilka som är värst.


Ingen bryr sig om körförbudet i centrum efter klockan 22. Ingen. Utom de som bor i centrum och vill sova efter 22.


Kirunabor tror också att farthinder innebär att man får köra bil på trottoaren.


Gångtrafikanterna är ungefär som renar. De struntar i övergångställen och går över där det passar, utan att se sig för. Många använder övergångställen som mötesplats att stanna och prata på.

När mörkret börjar falla på är det kanske 20% av alla gångtrafikanter som använder reflex, resten tror på allvar att de är självlysande och studsar ut i vägen lika raskt som i dagsljus.


Slutligen, åtminstone för dagens klag, Kiruna stad ska flytta. Är det ärligt talat någon som vet vart?



 
 
Ingen bild

kajsa

10 november 2008 14:26

Ha ha ha... det stämmer i mångt och mycket det du skriver. Kan du inte skicka in detta inlägget till NSD så kanske nån av kommunpamparna tar åt sig av kritiken och det blir fixat.

 
Ingen bild

Runar

10 november 2008 15:20

När det gäller hunskit och hundtätaste kommunen så är det gaaaaanska glest med tunnor.

 
Ingen bild

Kicki

10 november 2008 15:38

Runar: Det kan jag hålla med om. Det är likadant som med skräptunnor och askkoppar.

 
Ingen bild

Kicki

10 november 2008 15:39

Ja, kanske man skulle skicka in den till NSD. Eller Kiruna-tidningen.

 
Helena

Helena

10 november 2008 19:35

Oj då, du var inte nådig du...

Men gör som ovanstående skrev, Skicka in en insändare till tidningarna så kanske politikerna får upp ögonen nån gång :-)

http://mysunshine.bloggagratis.se

 
Ingen bild

kristiina

10 november 2008 22:12

Inte kan väl kirunabor köra i rondell eller cirkulationsplats heller... HerreGud! Det är svårt nog med högerregeln!

 
Ingen bild

frun

10 november 2008 23:34

"Ingen bryr sig om körförbudet i centrum efter klockan 22"
Stämmer det verkligen??!! Hur tusan kommer det sig att ingenting görs åt detta??? Jobbar centralt (även natt) och kan bara säga att rutorna dallrar när vissa fordon kör "runt runt" nattetid. Himla jobbigt....

Intressant inlägg idag! : )

 
Ingen bild

Kicki

11 november 2008 11:44

Kristiina: Hur kunde jag glömma det??? De flesta vet inte att den lilla spaken till vänster om ratten kallas "blinkers" och ska användas när man svänger samt byter fil.
Helena: Nä, och jag har mer på lager! Ha ha! Jag tror jag skickar blogglänken till NSD istället, för det kommer mera!
Frun: Ja, mamma och pappa bor centralt och är ganska less på snurrandet på nätterna. Vissa bilar har ingen ljuddämpare, verkar det som.

 
Ingen bild

Runar

11 november 2008 12:37

De bästa är när folk använder blinker ibland. Åkte bakom en bil som använde blinker i en rondell men inte i dom två första han passerade. Hur tänker man då?

 
Ingen bild

Kicki

11 november 2008 12:54

Hahaha! Chauffören kanske plötsligt kom på att bilen hade blinkers? "Jaa, just ja, den här spaken var det längesen jag använde..."

 
Ingen bild

kristiina

12 november 2008 18:55

Byta fil??? Man kör väl mitt emellan så att man får plats?
Sedan kan ju vägverket göra ett studiebesök på Coop parkeringen i rusningstrafik... Eller be coop om förbarmande och skapa en väg som är enkelriktad IN och UT som på ok/q8...

 
Ingen bild

Kicki

12 november 2008 21:00

Ja, det där har man stört sig på länge... Hur många bryr sig om att det är högerregel som gäller inom en parkering? Störst går först, eller snabbast går först, är Kiruna-regeln.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kicki - 2 december 2008 21:14

Jag är aldrig ute i tid när det gäller julklappar. Jag har nog aldrig varit det heller. Varje år tänker jag samma sak, att jag ska ha en lista för alla jag brukar köpa julklappar till (det är inte så många) och under året skriva upp idéer jag får. Fö...

Av Kicki - 28 november 2008 22:00

Nu finns hela min bröstförminskningshistoria på min nya blogg http://karoos.blogg.se ...

Av Kicki - 26 november 2008 13:24

Jag gjorde en ny blogg. Se den här: http://karoos.blogg.se/

Av Kicki - 26 november 2008 11:25

Igårkväll ställde jag alarm på 07:30. Imorse när alarmet ringde, snoozade jag en gång och steg sen upp. Kände mig ovanligt pigg. Tittade på klockan i köket som stod på 09:16 och klockan vid teven stod på 09:16. Mobiltelefonen sa dock 07:54 och när ja...

Av Kicki - 22 november 2008 14:23

Jag tycker att vintern har skött sig riktigt bra iår. Det har blivit kallt, sakta med säkert, kommit lite snö, blivit ännu kallare och nu snöar det ordentligt. Det måste vara kallt först, så att backen och sjöarna fryser ordentligt. Sen kan snön komm...

Ovido - Quiz & Flashcards